Welke motor kiezen?

De motorkeuze voor je nieuwe wagen is een gevoelig onderwerp. Met de invoering van nieuwe wetten en lage-emissiezones wil je er zeker van zijn dat je in de toekomst met je wagen kunt blijven rijden, zonder extra kosten. Of je wil er gewoon gerust op zijn dat je de goede keuze maakt wanneer je een nieuwe bedrijfswagen uitkiest? Dit is wat je erover moet weten.

De motorkeuze voor je nieuwe wagen hangt in grote mate af van je persoonlijke wagengebruik. Elk motortype heeft zijn eigen voor- en nadelen waarmee je rekening moet houden.

Een benzinemotor is het meest aangewezen als je vaak korte afstanden rijdt en maximaal 25.000 tot 30.000 kilometer per jaar aflegt. Het verbruik ligt ook iets hoger dan dat van een vergelijkbare dieselmotor (net als de CO2-uitstoot). Maar als je aan de vermelde voorwaarden voldoet, komt het je financieel altijd voordeliger uit. Ontdek de voordelen van de benzinemotor.

Ook al moet hij aan populariteit inboeten ten voordele van de benzinemotor, de dieselmotor blijft heel wat voordelen. bieden. Hij is onder meer erg zuinig en stoot bijzonder weinig CO2 uit. Deze kwaliteiten maken hem geknipt voor lange afstanden en ‘kilometervreters’: bestuurders die jaarlijks meer dan 30.000 kilometer afleggen. Vergeleken met zijn benzinetegenhanger is een dieselmotor iets duurder bij de aankoop, maar als je aan de vermelde voorwaarden voldoet, zal zijn lager verbruik deze extra kost compenseren. Ontdek de voordelen van de dieselmotor.

De hybridemotor combineert een verbrandingsmotor (meestal benzine) met een elektrische aandrijving. In de meeste gevallen heeft deze elektrische motor een vrij beperkt vermogen en dient hij enkel om de verbrandingsmotor te ondersteunen bij lage snelheid of bij zware belasting (optrekken), om het verbruik te beperken. Sommige modellen kunnen volledig elektrisch rijden, maar enkel voor een korte afstand en aan lage snelheid. In tegenstelling tot een Plug-in Hybrid laadt de accu met beperkte capaciteit automatisch weer op tijdens het rijden, dus niet aan een stopcontact.

Toch kan een geoptimaliseerde hybride-aandrijving het verbruik perfect binnen perken houden, vergelijkbaar met een gelijkwaardige dieselmotor. Ontdek de voordelen van de hybridemotor.

De recent op de markt geïntroduceerde plug-inhybride (PHEV plug-in hybrid electric vehicle) combineert het beste van twee werelden: een verbrandings- en een elektromotor. Met een accu die de elektromotor van stroom voorziet kan een Plug-in Hybrid enkele tientallen kilometer volledig elektrisch rijden. Het opladen gebeurt via een gewoon stopcontact of een laadpaal. Als de accu leeg is, neemt de benzinemotor het over en kan je gewoon voortrijden. De plug-inhybride is dus geknipt voor iemand die dagelijks met de wagen naar het werk rijdt, maar ook tijdens zijn vrije tijd lange afstanden wil afleggen. Ontdek de voordelen van de herlaadbare hybride.

Hoewel wagens die op CNG rijden nog niet dikwijls te zien zijn op onze wegen, neemt hun aantal wel gestaag toe. CNG (compressed natural gas) is niets anders dan het bekende aardgas, waarmee we ook onze woning verwarmen, dat onder druk gebracht wordt in een speciale tank. Dit type motor werkt precies zoals een benzinemotor en vergt geen aanpassing in rijstijl. Met een CNG-motor wordt 25 tot 30% minder CO2 en tot 90% minder fijnstof uitgestoten, zonder je rijgedrag te moeten wijzigen. De prijs aan de pomp, die ook 25 tot 30% minder kost dan benzine, is een van de drijfveren voor de ontwikkeling van CNG, vooral omdat tanken even snel en makkelijk gaat als bij een andere brandstof. Ontdek de voordelen van CNG.

De elektrische motor is de ecologische oplossing bij uitstek. Een elektrische wagen stoot immers geen enkele vervuilende stof uit. Hij is bijzonder efficiënt in de stad waar zijn energie-recuperatiesysteem het rijbereik van de accu kan optimaliseren. Een bereik dat in elk geval volstaat om aan de mobiliteitsbehoefte van de meeste Belgen te voldoen. Wist je dat de Belg gemiddeld 40 kilometer per dag aflegt? Met een rijbereik van ruim 300 kilometer bieden moderne elektrische wagens dus flink meer dan nodig is. Ontdek de voordelen van de elektrische motor.

De waterstofmotor mag dan wel vaak genoemd worden als een van de favoriete krachtbronnen voor de wagens van morgen, toch staat hij op dit ogenblik nog in zijn kinderschoenen. Net als een elektrische wagen met batterijen stoot de waterstofwagen geen enkele luchtvervuilende stof uit. Op de markt zijn echter zeer weinig modellen op waterstof (met brandstofcel) verkrijgbaar, en ze blijven bijzonder duur. Bovendien telt ons land tot nu toe slechts twee tot drie waterstoflaadstations om bij te tanken. Ontdek de voordelen van de waterstofmotor (brandstofcel).

Lees ook