Welke mobiliteitsalternatieven zijn er in Brussel?

Mobiliteit is niet alleen een kwestie van autoverkeer. Er bestaan heel wat alternatieven om ons rustiger door Brussel en omgeving te verplaatsen. We overlopen even de mogelijkheden voor wie in onze hoofdstad ‘mobiel’ wil zijn.

Start-ups zakken liever af naar Brussel dan naar andere Belgische steden om hun nieuwe vervoermiddelen uit te testen. Een taxi bellen of het openbaar vervoer gebruiken is niets bijzonders. In de hoofdstad van ons land omvat multimobiliteit veel meer dan dat!

Huurwagens met chauffeur

Een van de eerste alternatieven, die het dichtst bij het bellen van een taxi aanleunt, is het gebruik van een huurwagen met chauffeur (VTC). Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld Uber, maar dat bedrijf krijgt concurrentie van CarAsap. In beide gevallen volstaat het om de respectievelijke apps te downloaden en je in te schrijven. Je kan dan meteen een beroep op die diensten doen.

Deelwagens

Een andere alternatieve mobiliteitsoplossing? Opteer voor een deelwagen die je kan gebruiken als je hem nodig hebt. Zo hoef je niet meer langs een verhuurkantoor om voor een korte periode (minder dan 24 uur) een auto te huren. Je vindt deelwagens overal in de stad, ter beschikking in zelfbediening. Opnieuw volstaat het om een app op je smartphone te downloaden en je in te schrijven. Via de app kan je in real time zien welke wagens in de buurt van je vertrekpunt beschikbaar zijn. Meestal kan je de wagen naderhand om op het even welke parkeerplaats binnen de actieradius van de aanbieder achterlaten. Sommige van die firma’s specialiseerden zich in de verhuur van elektrische wagens, waarmee je zelfs tot aan de luchthaven kan rijden. Handig wanneer je van vakantie terugkeert, bijvoorbeeld.

Op twee wielen

Hoef je geen te grote afstanden te overbruggen en heb je niet veel opbergruimte nodig? Kies dan een van de drie volgende oplossingen: de elektrische scooter, de deelfiets of de deelstep. In Brussel bieden heel wat merken deze hippe vervoermiddelen aan. Op een elektrische scooter moet je een helm dragen, al is die helaas niet altijd perfect afgestemd op je hoofdomtrek.

Op de fiets omzeil je dat probleem. Sommige tweewielers hebben een vaste standplaats, terwijl andere (met elektrische ondersteuning) in ‘free floating’ ter beschikking worden gesteld en zowat overal in de stad opduiken. Net als wagens moeten die laatste worden achtergelaten binnen de actieradius van het vervoerbedrijf. Doe je dat niet, dan kan je voor extra kosten opdraaien.

Elektrische deelsteps laten van zich spreken, zij het niet altijd in positieve zin. Het feit dat gebruikers zichzelf mogen bedienen, zorgt er soms voor dat ze op de openbare weg worden achtergelaten.

Free2Move: een deelvoertuig afgestemd op jouw behoeften

De gratis app Free2Move bundelt alle aanbieders van deelvoertuigen. Je hoeft dus niet van de ene app naar de andere te switchen op je smartphone, en zowel Android als iOS worden ondersteund.

Zoek het deelvoertuig (auto, scooter, fiets) dat het beste bij jou past en zich het dichtst in jouw buurt bevindt. De keuze voor een vervoermiddel wordt meestal bepaald door de afstand, maar uiteraard ook door de reistijd. Deze app stimuleert multimodale verplaatsingen. Je kan filters instellen om een duidelijk beeld te krijgen van het dichtstbijzijnde beschikbare deelvoertuig. Free2Move evolueert voortdurend en is het grootste serviceplatform voor deelmobiliteit. Het aanbod wordt geregeld met nieuwe partners uitgebreid.

Lees ook