Welke LEZ zijn er in België?

Overal in Europa worden lage emissiezones (LEZ) ingericht. In België hebben al twee steden hun eigen LEZ. Tegen 2020 worden er nog meer verwacht.

Antwerpen was de eerste stad die vanaf 2016 de meest vervuilende wagens uit het stadscentrum weerde. De LEZ omvat daar het volledige centrum van de stad en Linkeroever. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt het grondgebied grotendeels ontoegankelijk voor wagens die niet schoon genoeg worden geacht.

Drie nieuwe steden in Vlaanderen

Anno 2019 telt Vlaanderen dus twee LEZ, maar dat aantal zal binnenkort toenemen. Gent is eerst aan de beurt en stelt vanaf 1 januari 2020 een lage-emissiezone in. Die omvat de volledige binnenstad binnen de R40, met uitzondering van enkele strategische assen en de toegang tot de ontradende parkings.

Mechelen en buurgemeente Willebroek kondigden de voorbereiding van een LEZ aan. De datum waarop die precies zal worden ingevoerd, werd nog niet officieel bekend gemaakt (ten vroegste in 2021). Beide steden maakten wel bekend dat ze samen de toegangsvoorwaarden uitwerken om de hele procedure voor gebruikers wat eenvoudiger te maken.

En Wallonië?

In Wallonië werd een plan voor de inrichting van LEZ uitgewerkt. Welke steden er als eerste eentje zullen invoeren is nog niet bekend, al durven we vermoeden dat grote steden als Namen en Luik het voortouw zullen nemen. Tot nu toe is er nog geen datum bekend tegen wanneer dit zal gebeuren.

Lees ook