Welke financieringsformules zijn er voor een nieuwe wagen?

De meeste automobilisten moeten gebruikmaken van een financiering om een nieuw voertuig te kopen. We zetten de beschikbare oplossingen even op een rijtje.

Een nieuwe wagen kopen is niet niks: er kan al snel een fiks bedrag aan besteed worden. Daarom bestaan er verschillende financieringsoplossingen, afgestemd op de uiteenlopende behoeften van de consumenten.

Het klassieke krediet

Een klassieke autolening zoals Peugeot Autofin kan je, voor het hele bedrag of een deel ervan, direct bij je verkooppunt afsluiten. Afbetalen doe je met vaste maandbedragen voor een looptijd die wordt overeengekomen bij de aankoop (maximaal 72 maanden).

Het ballonkrediet

Bij een ballonfinanciering, ook lening met restwaarde genoemd, geef je een voorschot van minimaal 15% van het totale bedrag. Vervolgens betaal je gedurende 3 of 4 jaar enkel vaste en vrij lage maandbedragen. Na deze periode die werd vastgelegd bij de aankoop, heb je de keuze: je betaalt het overeengekomen bedrag van de laatste grote aflossing (daarom ‘ballon’ genoemd), of je koopt weer een nieuwe wagen. In dat geval wordt de laatste aflossing betaald door je verkooppunt (gegarandeerde overnamewaarde van je oude wagen). Het grote voordeel van deze formule is dat je weer in een nieuwe wagen met garantie kunt rijden, voor een kleinere investering dan met een klassieke lening.

Private Lease

Private Lease is de operationele leasing van professionals, aangepast voor particulieren. Je betaalt geen voorschot en in de maandelijkse aflossingen zijn begrepen: de huur van de wagen, de inschrijving en belastingen, het onderhoud, enz. De looptijd wordt vooraf overeengekomen en aan het einde van het contract kan je van wagen veranderen. Het basispakket kan je uitbreiden met diverse opties: banden, winterbanden, opslag banden en vervangwagen tijdens de onderhoudsbeurten.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Lees ook