Wat zijn de voor- en nadelen van een compacte berline?

De compacte berline houdt het midden tussen de stadswagen en de gezinsberline. Dit koetswerkmodel combineert de pluspunten van twee werelden: de handigheid van compacte afmetingen en het comfort van een ‘grote’ wagen.

Het segment van de compacte middenklasse, waartoe de Peugeot 308 behoort, is qua volume het grootste in Europa. Dat is niet verwonderlijk aangezien dit type wagen heel wat voordelen te bieden heeft. Met een lengte van 4,2 tot 4,5 meter zijn de wagens van deze categorie compact genoeg om zich thuis te voelen in de stad en beschikken ze tegelijk over voldoende stabiliteit en body om ook buiten de stad hun mannetje te staan.

Dat de compacte berline ruimere afmetingen heeft dan een stadswagen, komt de binnenruimte uiteraard ten goede. In een compacte middenklasser is, bij gelegenheid, niet enkel voldoende zitruimte voor vijf personen, maar ook voor hun bagage. De extra ruime koffer is niet enkel makkelijk bereikbaar via de achterklep, hij is ook moduleerbaar dankzij de – afhankelijk van het model – in delen neerklapbare achterbank. Wie behoefte heeft aan meer ruimte, kan altijd opteren voor een break, meestal een afgeleide van de compacte berline, zoals de Peugeot 308 SW.

Door hun lage zwaartepunt en kleinere afmetingen geven de compacte berlines blijk van een voorbeeldig weggedrag, dat zowel dynamisch als comfortabel is. Hun rijgedrag, net als hun mogelijke comfort- en veiligheidsuitrustingen, leunen aan bij die van een berline uit het hogere segment. Daarbij komt dat het lichtere gewicht van de compacte berline ook resulteert in een lager verbruik.

De pluspunten De minpunten
  • Compact
  • Binnenruimte en koffer
  • Weggedrag van een grote wagen
  • Laag verbruik
  • Minder praktisch dan een break

Lees ook