Wat moet ik doen met mijn nummerplaat wanneer ik van wagen verander?

Je hebt een nieuwe of tweedehandswagen gekocht en je weet niet precies wat te doen met je nummerplaat? Er zijn verschillende mogelijkheden.

Europese nummerplaat

Heb je al een ‘nieuwe’ kentekenplaat volgens Europees formaat, met zeven karakters (een cijfer-drie letters-drie cijfers) of een gepersonaliseerde plaat? In dat geval behoudt je hetzelfde nummer en kan je de kentekenplaat houden om ze op je nieuwe wagen te bevestigen. Het (roze) formulier ‘aanvraag tot inschrijving’ van je nieuwe wagen moet wel teruggestuurd worden (door jezelf of je verzekeraar)* naar de DIV. Duid op het formulier in vak X1 aan dat je reeds over een nummerplaat beschikt en vermeld het nummer in vak ‘A’. Vanaf de datum van verkoop van je vorige wagen heb je vier maanden tijd om een nieuw voertuig in te schrijven onder jouw nummerplaat.

Je bent echter niet verplicht dezelfde nummerplaat te houden en je kunt dus een nieuw inschrijvingsnummer vragen voor je nieuwe wagen.

Oude Belgische nummerplaat

Heb je nog een ‘oude’ nummerplaat volgens Belgische formaat (van voor november 2010) met zes karakters (3 letters-drie cijfers of omgekeerd) of nog ouder (vijf karakters)? Dan moet je – als je van wagen verandert – een nieuwe inschrijving aanvragen. Je ontvangt een nieuw kenteken met zeven karakters (een cijfer-drie letters-drie cijfers), een nieuw inschrijvingsbewijs en een nieuwe nummerplaat.

Wat doe ik met mijn oude plaat?

Je wilde of moest een nieuw inschrijvingsnummer aanvragen? Dan moet je het oude nummer laten schrappen. Dit gebeurt automatisch wanneer je de oude nummerplaat indient, zonder verpakking, zonder zegels, in een postkantoor. De loketbediende geeft je dan onmiddellijk en gratis een bericht van schrapping. Let wel op, dit moet gebeuren binnen de vier maanden die volgen op de verkoop van het voertuig waaraan de plaat was toegekend. Doe je dit niet, dan krijg je een boete.

Lees ook