Wat is een adaptieve cruisecontrol?

De adaptieve cruisecontrol (ACC), ontwikkeld om het rijden veiliger en comfortabeler te maken, past de snelheid van een voertuig automatisch aan de verkeersomstandigheden aan door de versnelling en de remmen te bedienen.

De adaptieve cruisecontrol (ACC – Adaptive Cruise Control) is een geavanceerd rijhulpmiddel dat, via een radar in de voorbumper, de kruissnelheid regelt volgens de verkeersomstandigheden. Het kan geactiveerd worden tussen 30 en 180 km/u en biedt de bestuurder veel rijcomfort tijdens lange ritten op de autosnelweg (onder meer). Wanneer het systeem een voorligger detecteert die trager rijdt, dan vertraagt het voertuig automatisch om op een veilige afstand te blijven. Elke bestuurder kan volgens eigen voorkeur deze afstand tot de voorligger aanpassen (korter of langer instellen). Wanneer de weg weer vrij is, accelereert de wagen tot de ingestelde snelheid is bereikt. Ook als de bestuurder met de richtingaanwijzer aangeeft een tragere voorligger te willen inhalen, zal het systeem toelaten dat de wagen tijdelijk dit voertuig dichter nadert, zonder daarbij de ingestelde snelheid te overschrijden.

Stopfunctie

In wagens met een automatische versnellingsbak kan de ACC aangevuld worden met een stopfunctie. Als de voorligger stopt, zorgt deze het systeem ervoor dat je wagen volledig tot stilstand komt. Sommige kunnen ook automatisch terug starten zodra de voorligger weer begint te rijden. In files is dit een bijzonder comfortabele oplossing voor de bestuurder!

Veilige rijhulp

Mocht je twijfelen over de goede werking van dit systeem, weet dan dat sinds enkele jaren heel wat wagens ermee zijn uitgerust en dat zijn betrouwbaarheid ruimschoots is bewezen. Het systeem schakelt automatisch uit wanneer de rem of het gaspedaal worden bediend, en je kan het ook op elk ogenblik manueel uitschakelen.

Lees ook