Op vakantie met je wagen? Zo maak je hem reisklaar!

Met de wagen gaan skiën of naar de zon? Waar je ook heen reist, je wagen moet tiptop in orde zijn om je bestemming vlot en veilig te bereiken. Dankzij deze waardevolle tips kan je met een gerust gemoed vertrekken… en optimaal van je vakantie genieten!

De technische checks

Om op weg naar je vakantiebestemming onaangename verrassingen te vermijden, moet je eerst en vooral zeker zijn dat je wagen technisch in orde is. Kijk een tweetal weken voor je vertrek je wagen volledig na, of laat een check-up uitvoeren in je vaste garage. Controleer onder andere of de ruitenwissers nog in goede staat zijn en of er geen sterretje in de voorruit zit. Een temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van de ruit kan immers, winter en zomer, een sterretje verder doen barsten. Zorg ervoor dat je wagen werd onderhouden zoals voorgeschreven in het onderhoudsboekje en laat de nodige herstellingen uitvoeren, voordat je een lange reis aanvat. Vul zeker ook de ruitensproeiervloeistof bij die in elk seizoen onmisbaar is voor een goed zicht onderweg, vooral wanneer je verre afstanden op snel- en autowegen aflegt.

De banden

De staat van je autobanden is van cruciaal belang voor je veiligheid onderweg. Controleer dus hun profieldiepte, slijtage en spanning voor je koers zet naar je vakantiebestemming. Voor de zomervakantie, als je wagen zwaarder geladen is (bagage, passagiers), mag de bandenspanning met 0,2 bar verhoogd worden. Zo voorkom je oververhitting van de banden en verklein je het (lage) risico op een klapband.
Vertrek je in de winter op vakantie? Verifieer dan welke regels van toepassing zijn in de landen waar je doorreist en op de plaats van bestemming. In Luxemburg, Duitsland of Italië bijvoorbeeld zijn in bepaalde omstandigheden en perioden van het jaar winterbanden verplicht. Iets wat je beter op voorhand weet!

De boorddocumenten

Ga na of alle verplichte documenten in de wagen liggen: het eenvormigheidsattest, inschrijvingsbewijs, rijbewijs en het geldig internationaal verzekeringsbewijs (IVB), ook wel groene kaart genoemd. Het zou jammer zijn als je wagen tijdens je vakantiereis wegens een vergetelheid zou geïmmobiliseerd worden. Heb je een verzekering voor reisbijstand en pechverhelping? Houd het noodnummer dan altijd bij de hand.

Tol- en milieustickers

Steeds meer landen en zelfs steden voerden een vignettensysteem (tol- of milieustickers) in voor het gebruik van bepaalde wegen of de toegang tot het stadscentrum. Soms is de prijs gekoppeld aan milieucriteria, zoals voor de LEZ (lage-emissiezones) in Parijs of Rijsel; soms betaal je een vast bedrag (forfait) zoals voor de autowegen in Oostenrijk en Zwitserland. Informeer je dus voor je vertrekt en bereid je traject voor zodat je over de nodige vignetten beschikt.

Onmisbare uitrusting

Vergeet niet de uitrustingen te controleren die je – naargelang de tijd van het jaar – nodig hebt: dakkoffer en bevestigingen, skidrager, sneeuwkettingen, aanhangwagen… Laat ook je airconditioning nakijken of onderhouden en indien nodig het koelgas bijvullen.

Lees ook