Moet je nog een wagen kopen?

Met het bezit en gebruik van een wagen gaan flink wat kosten gepaard. Toch waren er nog nooit zo veel vervoersalternatieven als vandaag. Dus, moet je nog eigenaar worden van een wagen? Het antwoord op deze vraag neigt naar ja, maar wel genuanceerd. Een woordje uitleg.

Het is algemeen bekend: een wagen bezitten brengt kosten met zich mee die afhankelijk zijn van het type wagen. Maar je moet in elk geval rekening houden met de aankoopprijs (en eventueel een financiering), de belastingen, de verzekering, het onderhoud (en mogelijke schade) en de brandstof. Tegenwoordig bestaan er – naast de bedrijfswagens, het openbaar vervoer en de taxi’s – nieuwe alternatieven zoals de huurwagen met chauffeur (VTC), Private Lease (die alle wagenkosten kan samenvatten in een vast maandelijks bedrag) of de deelvoertuigen (wagen, scooter, fiets, step).

Twee belangrijke factoren zullen je echter helpen om te beslissen of je nog een wagen moet kopen: het gebruik dat je wilt maken van het voertuig en de geografische ligging van je woonplaats.

Voor welk gebruik?

Afhankelijk van je profiel (actief of gepensioneerd, werknemer of zelfstandige, enz.) gebruik je een wagen veel of iets minder. Sommigen rijden ermee naar hun werk, waarbij ze weinig of flink wat kilometers per jaar afleggen. Anderen hebben een wagen nodig voor hun vrijetijdsactiviteiten (sport, vakantie, gezin, enz.) of om emotionele redenen, omdat het hun passie is (sportwagen of oldtimer). Een alternatief voor de wagen vinden is makkelijker als je weinig kilometers per jaar rijdt, maar ook als je routineritten aflegt (elke week naar de supermarkt bijvoorbeeld). Indien de trajecten sterk variëren en je belang hecht aan de vrijheid om je op elk moment te kunnen verplaatsen, dan koop je het best een eigen wagen of opteer je voor Private Lease. Wat is beter, een auto kopen of leasen? Het antwoord vind je hier.

 Stad of platteland?

Woon je in de stad? Dan zou je makkelijk kunnen gebruikmaken van diverse vervoersalternatieven: openbaar vervoer, taxi’s, huurwagen met chauffeur (VTC) of ook deelvoertuigen. Wie van de rust op het platteland maakt heeft weinig kans om te kunnen rekenen op alternatieven voor de wagen. In dat geval heb je weinig keuze. Het is bovendien veel makkelijker om te parkeren op het platteland (op privéterrein) dan in de stad waar steeds minder ruimte overblijft voor de auto…

Lees ook