Moet ik een CNG-wagen kopen?

Wagens die op CNG rijden zijn nog niet dikwijls te zien op onze wegen, maar hun aantal neemt wel gestaag toe. CNG is dan ook een brandstof die heel wat voordelen biedt: gebruiksvriendelijk, schoon en zuinig.

CNG (compressed natural gas) is niets anders dan het vertrouwde aardgas voor huishoudelijk gebruik dat onder druk gebracht wordt in speciale tanks. Om de binnenruimte en modulariteit van de wagen niet in het gedrang te brengen, worden de CNG-tanks onder de vloerplaat van de bagageruimte en in het onderstel van de wagen geplaatst. De tanks voldoen aan uiterst strenge veiligheidsnormen waardoor CNG-wagens bij een ongeval even veilig zijn als benzine- of dieselwagens. Maak je dus geen zorgen over ontploffingsgevaar.

CNG is geen LPG!

Het is precies dankzij deze verhoogde veiligheid en de stabiliteit van het gas (methaan) dat CNG-wagens, die wel eens verward worden met LPG-voertuigen, toegelaten zijn in ondergrondse parkeergarages. CNG en LPG zijn immers verschillende brandstoffen: de eerste is natuurlijk gewonnen aardgas en de tweede komt vrij bij het raffinageproces van aardolie.

Goedkoper

In de praktijk werkt een CNG-motor precies hetzelfde als zijn benzinetegenhanger en draait hij zelfs en beetje stiller. Tanken is net zo makkelijk als bij een andere brandstof. Het volume wordt wel uitgedrukt in kilo en niet in liter. CNG is ook financieel voordelig want een kilo kost ongeveer een euro. De aantrekkelijke gebruikskosten zorgen ervoor dat CNG een perfect haalbaar alternatief is voor diesel en zeer geschikt voor veelrijders. CNG is nog niet overal beschikbaar maar het aantal CNG-tankstations neemt snel toe. Op dit ogenblik telt België er al ruim 110.

Milieuvriendelijk

Op CNG rijden is dus een eenvoudige en doeltreffende manier om voor schoon vervoer te kiezen. De CO2-uitstoot ligt 25 tot 30% lager dan bij een benzinemotor en het fijnstof wordt tot 90% teruggedrongen!

Hoewel het voorlopig een fossiele brandstof blijft, lopen er veel projecten om CNG op natuurlijke wijze uit organisch afval te produceren en zo de impact ervan op het leefmilieu nog verder te verbeteren.

Voordelen Nadeel
  • Gebruiksgemak
  • Minder CO2-uitstoot
  • Financieel interessant
  • Beperkt aantal tankstations

Lees ook