Mag ik nog een LEZ inrijden met mijn oldtimer?

In de stadscentra van Antwerpen en Brussel, en binnenkort ook die van Gent en Mechelen, gelden er toegangsbeperkingen voor de meest vervuilende wagens (naargelang de euronorm-categorie). Maar hoe zit het dan met oldtimers? Worden zij aan dezelfde regels onderworpen?

Elke Belgische stad mag zelf beslissen welke toegangscriteria ze toepast in haar lage-emissiezone (LEZ ), en dat geldt dus ook voor oldtimers: die toegangsregels verschillen van stad tot stad.

Brussel: oldtimervriendelijk

In Brussel gelden de LEZ-toegangsbeperkingen niet voor oldtimers ouder dan 30 jaar en met een nummerplaat die begint met ‘O-…’ of ‘1-O…, of een gepersonaliseerde nummerplaat. Ze krijgen dus vrije toegang tot het stadscentrum, zonder beperking van duur en aantal dagen.

Antwerpen: oldtimers welkom… tegen betaling

In Antwerpen zijn oldtimers jonger dan 40 jaar niet toegelaten tot de lage-emissiezone. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen wagens met of zonder O-plaat. Alleen de leeftijd van het voertuig telt. Zowel inwoners als bezoekers met een oldtimer jonger dan 40 jaar, mogen de lage-emissiezone enkel binnen met een LEZ-dagpas van 35€/dag. Per nummerplaat kan je maximaal acht keer per jaar een LEZ-dagpas aankopen. Leef je deze regel niet na, dan riskeer je een fikse boete!

Voertuigen ouder dan 40 jaar mogen de LEZ binnen tegen een verlaagd tarief. Een tijdelijke toelating kan je online, na registratie, kopen (ten laatste 1 dag voor je de LEZ wil binnenrijden) per week, maand, trimester, semester of jaar. In dit laatste geval betaal je 180 €.

Gent: duur voor oldtimers!

Vanaf 1 januari 2020 zal ook Gent een LEZ inrichten, met toegangsvoorwaarden die dicht aanleunen bij die van Antwerpen, inclusief de beperkingen voor oldtimers. Voertuigen jonger dan 40 jaar die niet voldoen aan de LEZ-regels zullen er dus enkel toegelaten worden met een LEZ-dagpas van 35€ en dit maximaal acht keer per jaar.

Oldtimers ouder dan 40 jaar mogen het stadscentrum binnen na een online aanvraag en aankoop van een tijdelijke toelating voor een week, een maand, 4 maanden of 1 jaar. De prijzen liggen echter een stuk hoger dan in Antwerpen: 25€ per week en 345€ per jaar!

Lees ook