Mag ik elke dag met mijn oldtimer rondrijden?

Oldtimers die minstens 25 jaar (Brussel), 27 jaar (Vlaams Gewest) en 30 jaar (Waals Gewest) in het verkeer zijn gebracht, hebben een voordelig fiscaal statuut. Maar opgelet, ze mogen niet voor elk soort verplaatsing gebruikt worden.

Oldtimers, ingeschreven onder een speciale oldtimer-nummerplaat (O-plaat), komen in aanmerking voor een verlaagde belasting op inverkeerstelling en verkeersbelasting. Een kleine ‘compensatie’ van de gewesten voor de eigenaars van oldtimers die uiteindelijk slechts een aantal dagen per jaar rijden. Dit fiscale voordeel lijkt misschien aantrekkelijk voor wie denkt de jaarlijkse belastingen en technische controle (en dus ook de toelatingsvoorwaarden van de LEZ  – Low Emission Zones) te kunnen omzeilen met de aanschaf van een ouder voertuig. Zo eenvoudig is dit echter niet…

Een wagen die als oldtimer wordt ingeschreven moet immers voldoen aan enkele wettelijke voorwaarden voor gebruik op de openbare weg. Een van de belangrijkste is dat een oldtimer niet mag gebruikt worden voor woon-werkverkeer of woon-schoolverkeer. Het is ook verboden de oldtimer in te zetten voor commerciële of professionele doeleinden, voor bezoldigd vervoer en gratis vervoer dat is gelijkgesteld aan bezoldigd vervoer van personen, als werktuig of werkmiddel en voor interventieopdrachten.

In andere dan de bovenvermelde situaties kan je daarentegen wel dag en nacht met je oldtimer rondrijden. Tot 2013 bleef het gebruik van een oldtimer met O-plaat namelijk wettelijk beperkt tot overdag, ritten binnen een straal van 25 kilometer en de verplaatsing naar een manifestatie.

Lees ook