Mag ik een elektrische wagen thuis laden?

De elektrische wagen is momenteel een veelbesproken onderwerp. En toch weten weinigen dat je hem ook thuis kan opladen. Even een kort overzicht van de mogelijke oplossingen.

De milieuvriendelijke en stille elektrische wagen kent steeds meer succes. Wegens het gebrek aan laadvoorzieningen in onze steden komt de vraag over het opladen echter nog dikwijls ter sprake. Wat sommigen namelijk niet weten is dat je een elektrische wagen ook gewoon thuis kunt laden! Dit is trouwens een van de grote voordelen van de elektrische wagen: terwijl de accu oplaadt, kan jij gewoon je dagelijkse activiteiten voortzetten. Naar een laadstation rijden hoeft dus niet meer.

Eenvoudig maar traag!

Met de lader die bij een elektrische wagen wordt bijgeleverd, kan je de wagen aansluiten op een standaard stopcontact van 220 volt om de accu op te laden. Dit is een eenvoudige en handige oplossing maar met een nadeel. Het vermogen is immers beperkt, waardoor het opladen bijzonder traag verloopt. Als de accu volledig leeg is, kan met de accucapaciteit van de huidige elektrische wagens het opladen tot wel 24 u duren.

Wallbox aanbevolen

Koop je een elektrische wagen, dan is het raadzaam thuis een Wallbox te laten plaatsen. Zoals de naam al aangeeft is dit een laadsysteem ingebouwd in een kastje dat op de muur gemonteerd wordt. Laden via de Wallbox met een stroomsterkte tot 32 ampère is veiliger (dankzij zijn degelijke elektrische beveiliging) en vooral veel sneller dan een gewoon stopcontact van 10 ampère. Gezien de snelheid en de veiligheid van dit toestel blijft de investering uiteindelijk beperkt: 1.200 tot 2.000 euro, inclusief plaatsing.

Thuis laden, zowel via een standaard stopcontact als de Wallbox, is sowieso handiger en beter als je over een privéparking, garage of carport beschikt.

Lees ook