Mag ik Antwerpen nog in met de wagen?

Antwerpen was in 2017 de eerste Belgische stad met een LEZ (lage-emissiezone) in het stadscentrum. De toegangsvoorwaarden die er sindsdien gelden, worden strenger vanaf 1 januari 2020. Mag je Antwerpen nog in met de wagen?

De Antwerpse LEZ omvat het volledige stadscentrum van Antwerpen en Linkeroever. Met andere woorden: het hele gebied dat binnen de Ring ligt. Ze geldt voor alle personenwagens, oldtimers, bussen, bestelwagens van minder dan 3,5 ton, vrachtwagens en tractoren. De automatische controles aan de toegang tot de zone baseren zich op de nummerplaat van het voertuig. Voor sommige categorieën worden wel uitzonderingen toegestaan.

Toegangsvoorwaarden

De euronorm en het type gebruikte brandstof bepalen of een voertuig al dan niet tot de LEZ wordt toegelaten. Dat wordt vermeld in de rubriek ‘V9. Milieuklasse’ op je inschrijvingsbewijs. Via een onlinetest kom je in enkele muisklikken de toegangsvoorwaarden voor je eigen voertuig te weten.

Zie tabel.

Vergunningen en dagpassen

Sommige categorieën van voertuigen die niet voldoen aan de euronorm om de LEZ te mogen inrijden, krijgen na aankoop van een vergunning niettemin toegang voor een periode van een week tot een jaar. Vanaf 1 januari 2020 zal dat ook het geval zijn voor dieselwagens van Euro 4-norm. De prijs van een vergunning varieert naargelang het type voertuig, het gebruik en de woonplaats van de eigenaar (binnen of buiten de LEZ).

Voertuigen waarvoor geen vergunning kan worden aangekocht, mogen Antwerpen binnen na aankoop van een LEZ-dagpas. Per jaar en per nummerplaat mogen acht dagpassen worden gekocht voor € 35 het stuk (hier: www.slimnaarantwerpen.be/nl/lez/lez-dagpas). Wagens ouder dan 40 jaar kunnen een toegangsvergunning krijgen tegen verlaagd tarief: tussen € 20 per week en € 180 per jaar. Dat geldt ook voor bedrijfsvoertuigen van marktkramers en reizende handelaars die voor toegang € 20 tot € 1.380 per jaar betalen, afhankelijk  van hun type voertuig.

Vrijstellingen en uitzonderingen 

De bijzonder strikte toegangsvoorwaarden zijn niet van toepassing op bepaalde voertuigcategorieën: militaire voertuigen, voertuigen van hulpdiensten, mobiele kranen, voertuigen voor het vervoer van personen met een handicap, elektrische wagens en wagens op waterstof.

Lees ook