Is een elektrische wagen een goede keuze?

De elektrische wagen wordt vooral geprezen als de ecologische oplossing bij uitstek, maar heeft nog veel meer te bieden. Hij is buitengewoon efficiënt in stedelijk gebied, rijdt zeer soepel en heeft een bereik dat ruimschoots volstaat voor de dagelijkse mobiliteitsbehoefte van de gemiddelde gebruiker.

Dé vraag die de meesten zich stellen over een elektrische wagen is uiteraard of hij voldoende rijbereik heeft. De nieuwste modellen op de markt beloven een reëel bereik van ruim 200, zelfs 300, 400 of meer kilometer voor de beste modellen. Deze waarden moeten bekeken worden vanuit het perspectief dat in ons land gemiddeld 40 km per dag wordt afgelegd! Ze bieden dus heel wat meer dan nodig is voor een klassiek gezinsgebruik. Zeker omdat de bereikwaarden van de recente elektrische wagens allesbehalve onrealistisch zijn, op voorwaarde dat je je rijstijl aanpast. Die zal immers, nog meer dan bij een verbrandingsmotor, het reële verbruik van je elektrische wagen bepalen. Hoe gelijkmatiger je rijdt (zonder hevig optrekken en bruusk remmen), hoe minder je verbruikt. Een rijstijl die afgestemd is op de elektrische motor resulteert in een ongekend comfortabele en rustige rijervaring.

Eens per dag opladen

Nog een onderwerp dat vaak ter sprake komt, is het opladen van de accu’s. Het aantal laadpalen langs onze wegen mag dan wel toenemen, toch blijft het nog relatief klein. Wie elektrisch wil rijden, moet deze laadpunten echter niet zien als onmisbare ‘servicestations’ om het bereik op peil te houden, maar eerder als een aanvullende oplossing voor het thuisladen. Het grote voordeel ten opzichte van een wagen met verbrandingsmotor is dat je niet meer naar een ‘benzinestation’ moet rijden. Je kan je wagen opladen via een stopcontact thuis, op het werk of bij vrienden en ondertussen andere dingen doen. Overschakelen op elektriciteit vergt dus een nieuwe manier van denken die je het leven uiteindelijk een stuk makkelijker maakt.

Gezien de capaciteit van de moderne accu’s is de laadtijd via een gewoon stopcontact wel erg lang. Wil je deze laadtijd tot enkele uren beperken, dan is het beter om een laadpaal thuis (op een muur, type Wallbox) te laten plaatsen. Een investering waar je geen spijt van krijgt!

En voor vakanties en lange afstanden? Dan komen de openbare laadpunten uiteraard van pas. Het aantal snelle en ultrasnelle laadpalen (om 80% van de accu in 30 minuten te laden) langs onze wegen neemt alsmaar toe. Ook op de parkings van heel wat toeristische attracties vind je nu laadpalen. Handig!

Iets voor jou?

De elektrische wagen is dus geschikt voor automobilisten die hoofdzakelijk ‘klassieke’ dagelijkse trajecten afleggen. Hij is vooral efficiënt in de stad waar zijn energie-recuperatiesysteem het rijbereik van de accu kan optimaliseren. Je moet ook over een veilige standplaats beschikken (garage, carport, privéparking) om je wagen gemakkelijk te kunnen opladen.

Is dit allemaal het geval en leg je slechts nu en dan lange afstanden af (meer dan het rijbereik van je wagen), dan past een elektrische wagen beslist bij jou. Vooral omdat er voor een verre vakantiereis nog alternatieven bestaan (vliegtuig, huurwagen).

Groene troeven

De milieuvriendelijke kwaliteiten van een elektrische wagen zijn natuurlijk vaak de aanleiding om voor dit type aandrijving te kiezen. Een elektrische wagen stoot tijdens het rijden immers geen enkele vervuilende stof uit. Zijn productie mag dan wel meer energie vergen, en de elektriciteit die hij nodig heeft om te rijden moet op de een of andere manier opgewekt worden, maar zijn ecologische voetafdruk in de volledige levenscyclus (van ‘bron tot wiel’ dus: de fabricage van de wagen en de batterijen + de energie om ermee te rijden) blijft bijzonder positief. Een studie uitgevoerd door de Europese ngo ‘Transport & Environment’ in samenwerking met de VUB toont aan dat, wat de Belgische energiemix betreft, de impact van de elektrische wagen op de klimaatopwarming 65% lager ligt die van een gelijkwaardige dieselwagen.

Duur?

Ondanks een dalende trend van de prijzen blijven elektrische wagens ook vandaag nog beduidend duurder dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Dit heeft vooral te maken met de hoge kostprijs van de accu en de grondstoffen (lithium, kobalt…). Maar de verwachte uitbreiding van dit motortype zou ertoe moeten leiden dat de prijzen snel dalen.

Fiscaal interessant

Elektrische wagens bieden ook heel wat fiscale voordelen. Bedrijven bijvoorbeeld kunnen ze voor 100% aftrekken van de belastingen. In Vlaanderen zijn ze vrijgesteld van verkeersbelasting en belasting op inverkeerstelling (BIV). In Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden minimale bedragen toegepast: € 61,50 BIV en € 83,56 verkeersbelasting (tarief 2019). In het noorden van het land kent het Vlaamse Gewest je bij aankoop van een elektrische wagen bovendien een premie van € 2.000 tot € 4.000 toe.

Voordelen Nadelen
  • Rijdt stil
  • Geen uitstoot tijdens het rijden
  • Lage gebruikskost
  • Makkelijk thuis laden
  • Fiscaal zeer interessant
  • Lange laadtijd thuis
  • Minder praktisch voor lange afstanden

 

Lees ook