Is een dieselmotor geschikt voor mij?

Voordelen van een dieselmotor

Ook al heeft de dieselmotor aan populariteit moeten inboeten ten voordele van de benzineversie, toch blijft hij nog zeer in trek, vooral bij automobilisten die veel kilometers afleggen. Dan toont hij zich immers van zijn voordeligste kant in gebruik en biedt hij rijcomfort van zeer hoog niveau.

Voor bestuurders die meer dan 30.000 kilometer per jaar afleggen is een diesel nog altijd een voordelige keuze. Zeker als ze voornamelijk op primaire en autosnelwegen rijden. Onder deze omstandigheden en bij constante snelheid is de dieselmotor qua zuinigheid onklopbaar door de benzinetegenhanger. Over het algemeen verbruikt een dieselmotor op een vergelijkbaar traject immers aanzienlijk minder. Hoe groter het voertuig, hoe meer dit verschil duidelijk wordt. Een flink aantal kilometer per jaar is dus een must om de hoge aankoopprijs te compenseren.

Dankzij dit lage verbruik blijft de CO2-uitstoot uiteraard bijzonder beperkt, vooral in verhouding tot het ontwikkelde vermogen.

Hierdoor geniet je in Vlaanderen van een voordelige belasting, een laag VAA of een hogere aftrekbaarheid voor een bedrijfswagen.

Deze lage CO2-emissie gaat bovendien gepaard met een lage uitstoot van fijnstof. De dieselmotoren van de nieuwste generatie voldoen allemaal aan de Euro 6-norm waardoor ze nog geruime tijd in stadscentra met lage-emissiezones (LEZ) zullen toegelaten worden. Want in tegenstelling tot wat velen denken, stoten deze moderne dieselmotoren met roetfilter niet mee, en soms zelfs minder fijnstof uit dan hun benzinetegenhangers.

Een dieselmotor heeft een koppel (de kracht waarmee het vermogen op de weg/wielen wordt overgebracht) dat hoger is dan dat van een benzinemotor met hetzelfde vermogen en biedt daarom een heel karakteristiek rijplezier. Dit koppel dat beschikbaar is bij een laag toerental en continu aandrijft, geeft soepelheid aan de motor wat resulteert in een zachter en schokvrij rijgedrag.

Voordelen Nadeel
  • Lager verbruik
  • Rijcomfort
  • Fiscaal voordelig
  • Even ‘schoon’ als een benzinemotor
  • Duurder bij aankoop

Lees ook