Hoe laad je een elektrische wagen op?

Een elektrische wagen is net zo eenvoudig op te laden als een smartphone! Je hoeft daarvoor niet meer naar een tankstation te rijden. Herladen kan thuis, op het werk, in de supermarkt en zelfs op straat.

De vergelijking tussen een elektrische wagen en een smartphone is niet vergezocht: is de batterij leeg, dan stop je de stekker gewoon in het stopcontact om die weer op te laden. Uiteraard is een wagen net iets complexer dan een smartphone en bestaan er bovendien verschillende manieren om de energie weer op peil te brengen.

AC / DC?

Er bestaan 2 laadsystemen:

Een ‘AC’-laadbeurt: het voertuig zet wisselstroom om in gelijkstroom.

Een ‘DC’-laadbeurt: de wisselstroom wordt buiten het voertuig, bij een externe laadpaal, in gelijkstroom omgezet. Het voordeel van dit soort laadbeurt is dat ze krachtiger en dus veel sneller is.

Welke laadsnelheid?

De laadsnelheid wordt bepaald door het aantal ampère. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de accu weer oplaadt. De duur van een oplaadbeurt hangt af van heel wat andere factoren, zoals: de initiële staat van de accu (nog vrij vol of bijna helemaal leeg), het laadsysteem (AC of DC), het maximale vermogen dat de wagen aankan, de buitentemperatuur en zelfs de temperatuur van de accu.

Thuis

Statistisch gezien worden elektrische wagens meestal thuis opgeladen. De voordeligste oplossing? Stop de wagen gewoon in een standaard stopcontact met behulp van het bijgeleverde snoer. Let op: op die manier verloopt het laden bijzonder traag. Het duurt dan tientallen uren voor een volledig lege accu weer helemaal is opgeladen. Sinds kort zijn sommige wagens uitgerust met een ingebouwde lader die het proces versnelt. Maar sowieso moet je rekening houden met de technische voorschriften en de beperkte stroomsterkte van een stopcontact in huis.

Via een Wallbox

Wie een elektrische wagen koopt, kunnen we ten zeerste aanbevelen om een Wallbox te installeren. Die elektrische installatie wordt op een muur bevestigd (vandaar de naam). Daarmee kan je (dankzij talloze elektrische beveiligingen) in alle veiligheid en vooral veel sneller de accu van je wagen opladen. Ter vergelijking: een klassiek stopcontact is beperkt tot 16 ampère, bij de Wallbox loopt dat op tot 32 ampère! Als je rekening houdt met de snelheid en de gemoedsrust die dit toestel biedt, is de kost ervan vrij beperkt: 1.200 tot 2.000 euro, plaatsing inbegrepen.

Aan een laadpaal

Bijna dagelijks duiken er overal in de stad en op parkings nieuwe laadpalen op. Zo kunnen automobilisten hun wagen snel opladen onderweg. De laadpalen bieden een hoog vermogen en beperken de duur van een laadbeurt. De krachtigste versies laden een accu in 30 tot 45 minuten weer voor 80 % op! Sommige laadpalen kan je zelf bedienen en zijn gratis (vaak op de parkings van supermarkten). Helaas heb je voor de meeste een laadpas nodig, specifiek voor bijna elke operator,  verkrijgbaar via een abonnementsysteem. De tarieven verschillen van de ene operator tot de andere, en kunnen ook variëren naargelang de gekozen laadbeurt: hoe krachtiger (en dus sneller) het laden gebeurt, hoe duurder het aantal geladen kWh (kilowattuur). Er bestaan gelukkig ook mobiele apps waarmee je de dichtstbijzijnde laadpaal, de toegangsformaliteiten en de gehanteerde tarieven kan terugvinden.

Lees ook