Een nieuwe wagen aanschaffen: wat houdt het praktisch in?

Je hebt een keuze gemaakt en je weet welke nieuwe wagen je wil kopen. Proficiat! Maar voor je ermee kan rijden, zijn er nog een aantal praktische zaken te regelen. Volg de gids.

De financiering

Er zijn verschillende opties: financieringsformules, professionele leasing en particuliere leasing (Private Lease). Voordat je de oplossing kiest die het best bij jou past, is het raadzaam deze opties te vergelijken en rekening te houden met je gebruiksprofiel.
Als je een financiering of persoonlijke leasing rechtstreeks bij je verkooppunt afsluit, dan zorgt hij – zodra je de bestelbon hebt getekend – voor alle formaliteiten. Dit is de snelste en efficiëntste manier om je wagen te financieren. Doe je liever een beroep op je bank? Dan moet die eerst haar toestemming geven, voordat je de definitieve bestelbon mag tekenen.

De verzekering

Wanneer de bestelbon getekend is en je wagen in het verkooppunt toekomt, tenzij hij in voorraad was, dan bezorgt je verkooppunt jou de nodige documenten om de kentekenplaat aan te vragen (gelijkvormigheidsattest met chassisnummer). Dit nummer vul je dan in op het (roze) formulier ‘Aanvraag tot inschrijving’ dat je naar de DIV moet sturen. Je kan ook de gemakkelijke weg kiezen en de nodige informatie doorgeven aan je verzekeringsmaatschappij of -makelaar die de wagen onmiddellijk online kan inschrijven via de applicatie WebDIV.

Kentekenplaat

Zodra de DIV de ‘aanvraag tot inschrijving’ ontvangen en verwerkt heeft, wordt de kentekenplaat of nummerplaat rechtstreeks naar het vermelde adres gestuurd (meestal dat van jou of van het verkooppunt). Bij aflevering moet je onmiddellijk 30€ betalen (aan bpost). Deze officiële nummerplaat moet achteraan op het voertuig bevestigd worden. Samen met de kentekenplaat ontvang je ook een inschrijvingsbewijs waarmee je een duplicaat van de nummerplaat kan laten maken. Die hang je dan vooraan op de wagen. De meeste concessiehouders kunnen dit ter plaatse in orde brengen.

Heb je al deze stappen gezet? Dan kan je je nieuwe auto in bezit nemen. Het enige wat je nog moet doen is de (eenmalige) belasting op inverkeerstelling (BIV) en de (jaarlijkse) verkeersbelasting betalen zodra je die ontvangt.

Goede reis!

Lees ook