Bereid je autovakantie goed voor!

De grote vakantietrek waar velen, zomer of winter, naar uitkijken, is een fantastische ervaring… op voorwaarde dat je geen onaangename verrassingen meemaakt. Met een goede voorbereiding en enkele veiligheidsvoorzieningen kan je dit meestal voorkomen.

  •   De wagen

Waar je uiteraard het eerst moet voor zorgen is dat je wagen tiptop in orde is, en dat je alle vereiste boorddocumenten en accessoires mee hebt. Meer details over je wagen reisklaar maken vind je in dit artikel.

  • De bagage

Het correct en methodisch inladen van de bagage is cruciaal voor een veilige reis. Het gewicht moet goed verdeeld worden zodat de wegligging van de wagen stabiel blijft. Plaats eerst de zwaarste stukken onderaan, zo dicht mogelijk bij de wielen (het zwaartepunt). Laad dan de rest van de bagage volgens afnemende grootte en zwaarte, en verdeel het gewicht gelijkmatig tussen de linkse en rechtse kant van de koffer. Vul tot slot de vrije hoekjes op met kleinere, soepele voorwerpen zoals rugzakken of tassen. Denk eraan de spullen die je onderweg nodig hebt, bij de hand te houden: zakdoekjes, zonnecrème, enz. Laad indien mogelijk niet hoger dan de achterbank of de hoedenplank. Een te hoge lading belemmert immers het achteruitzicht en de voorwerpen kunnen bij een ongeval of bruusk remmen naar voren worden geslingerd. Als de bagage toch boven de achterbank uit komt, dan is een bagagenet of scheidingswand tussen de passagiers- en bagageruimte noodzakelijk.

  • De dakkoffer

Zit de bagageruimte vol, maar is nog niet alles ingeladen? Gebruik dan een dakkoffer. Het aanbod is groot, dus je vindt er in alle maten. Bevestig de koffer indien mogelijk centraal op de wagen en steek er enkel lichte en soepele voorwerpen in, om het evenwicht van de wagen niet te verstoren. Controleer voor je vertrekt of de bevestigingsklemmen nog in goede staat zijn en naar behoren werken.

  • De kinderen

Als je met kinderen op autovakantie vertrekt, moeten ze de hele rit comfortabel (indien nodig in een op hun leeftijd afgestemd stoeltje) en veilig vastgeklikt zitten. Zorg ervoor dat ze zich onderweg kunnen bezighouden met bijvoorbeeld boekjes, speelgoed, reisspellen, een tablet, videofilmpjes of -games. Berg deze spullen zo op dat je er onderweg makkelijk bij kan. Neem voldoende drankjes en gezonde snacks mee en stop regelmatig om de kinderen naar het toilet te laten gaan. Reis je met heel jonge kinderen, houd dan zeker alle noodzakelijke verzorgingsspullen bij de hand.

  • De dieren

Gaat je hond of kat mee op vakantie? Leuk! Maar laat ze dan in goede omstandigheden meereizen. Geef je gezelschapsdier, al dan niet in een transportbox of reistas, voldoende ruimte om zich comfortabel te installeren. Stop ook regelmatig om hem even de ‘poten’ te laten strekken. En neem zeker het nodige mee om hem genoeg te laten drinken.

Lees ook